Ochutnal jsem opět vynikající víno, téměř nedopatřením. V Aromi, kam jsem byl pozván, jsem si vybral – abych trochu pohnul financemi daňových poplatníků – Tignanello od markýze Antinoriho, víno osvědčené, skvělé, se kterým nelze udělat chybu ani ve slabších ročnících.Pan sommeliér ale pokrčil nosem a řekl, že vzhledem k tomu, co jsem vybral a co piji, by doporučil něco ještě lepšího. Jsem, pravda, docela skeptický k doporučení sommeliérů, ale tentokrát jsem neprohloupil. Bylo nám nabídnuto Biserno ročník 2008 od slavného Bolgheri, má IGT a vyrábějí je bratři Antinoriové.

Když jsem ochutnal toto vyvážené, harmonické, a přitom tříslovinové víno s chutí čokolády, okamžitě jsem byl u jiného vína z té oblasti, u Tarabusa. Tím jsem byl okouzlen před asi 15 lety. Zjistil jsem, že je vyrábí v malé rodinné firmě sklepmistra pana markýze a že složení je Cabernet franc, Petit verdot, Merlot a Cabernet Sauvignon. Tehdy mi je nabídl Michal Prachař, můj přítel z tehdejšího brněnského Brabanderu, který dnes provozuj Borgo v centru Brna. Jaké pak bylo mé zklamání, když v dalším roce díky vinařově experimentu ubyl z palety Petit Verdot a v dalších letech zůstaly jen dvě složky. Samozřejmě, ten, kdo neochutnal původní směs, musí být přesvědčen, že víno je báječné. Je, jenže…bylo lepší. Přesně stejný dojem, jaký jsem měl kdysi z Tarabusa, jsem měl nyní při ochutnání Biserna. Na můj dotaz mi pan sommeliér řekl, že jde o směs Cabernetu sauvignon, Cabernetu franc a Merlotu. Namítal jsem, že znám podobné, kde byl i Petit verdot, tady prý není.

Tahle informace, která se ukázala zavádějící, je vlastně jedinou skvrnou na jinak bezvadné obsluze. Podle dostupných zdrojů i tento ročník tvoří 35% Cabernetu franc, 20% Merlotu, 30 % Cabernetu sauvignonu a 15% Petit verdot. Víno zraje 15 měsíců v barikových sudech a 12 měsíců v lahvích.

Tenuta di Biserno patří do portfolia sklepů Lodovica a Piera Antinori. Mimo jiné vlastní i Tenutu di Tignanello. Sklepy Biserna byly založeny jako jejich první společný podnik v r. 1994, původně byly charakterově přiřazeny k vinicím Ornellaia. Nakonec z toho je ale samostatný projekt v malém území Maremmy. Oba pánové mají za sebou několik úspěšných skvostů – víno roku Solaia 1997, které vyprodukoval Piero a Ornellaia 1998 od Lodovica svědčí o tom, že i tento projekt může být nadějný. Vinice jsou plné kamení, svažité.

Laskavý znalec vína patrně pil daleko levnější a přitom báječné víno obou pánů Insoglio del Cinghiale Bolgheri IGT, které má na vinětě onoho divočáka z názvu. Kdysi mi bylo vyprávěno, že první, tedy panenskou sklizeň zničili divočáci, kterých je v Toskánsku mraky a tak vzniklo Cinghiale, víno takto pojmenované. Dnes přijde bratru na něco kolem 600, tedy výrazně levnější, než kdysi. Dalším stupněm, něco kolem 1200 korun je Il pino di Biserno.Il Pino di Biserno Biserno samo lze pořídit za maloobchodní cenu cca 3 200,- korun. Řekl bych, že velmi vhodné jako dárek pro znalce k padesátinám. Mně se to už netýká, neb jsem jen poučený spotřebitel a navíc jsem už padesátku oslavil.