Je léto a všude plno broskví, rychle se kazí. Zde je snadný recept na výtečný koláč – vhodné i pro muže, kteří chtějí předvést, že umí péct. Proto v návodu napíši i věci obecně známé, zkušené hospodyňky to nepohorší, muži se vyhnou trapasu.

Ingredience na drobenku:

  • 75 dkg cukru moučky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 dkg másla
  • 150 dkg hrubé mouky (není-li, dejte polohrubou, nebude to smrtelný hřích)

Drobenku vyrábíme tak, že máslo necháme změknout a promneme rukou s cukrem a moukou tak, že vytvoříme sypkou drobenku, která přijde nahoru na koláč jako zásyp. Trochu se přitom zapatláte, ale výsledek bude skvělý.

Ingredience na těsto:

Kilo broskví, které oloupeme a nakrájíme na menší kousky, slupky i pecky vyhodíme.

  • 150 dkg cukru krupice
  • 150 dkg másla
  • 150 dkg polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 5 vajec

Vejce rozklepneme do hrnce, přidáme cukr krupici a vyšleháme. Potom přidáme mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme. Nakonec vlijeme rozpuštěné máslo a přidáme dvě lžíce citronové šťávy. Vše pořádně promícháme, až vznikne hladné těstíčko, podobné, jako na palačinky

Těsto vlijeme na máslem vymazaný plech, nahoru naklademe kousky broskví. Nechť vás neděsí, že jich je hodně, zapadnou do těsta a až při pečení těsto vyskočí, obklopí kousky broskví tenkým pečeným korpusem. Nahoru před vsunutím do trouby posypeme drobenku.

Pečeme 30 minut při 175 stupních, pokud si nejsme jistí, před vytažením píchneme do těsta špejlí – je-li suchá, můžeme s koláčem ven, pokud na ní je ještě lepivé těsto, necháme pár minut v troubě.