Symfonie secese nejen venku, ale i uvnitř. Prý je to nejkrásnější secesní restaurace světa.

Vstoupí-li návštěvník v přízemí do restaurace vpravo od vchodu, uspokojí své smysly po všech stránkách. Příjemné přivítání maže špatný dojem z minulých let, kdy to vypadalo, že větší zájem je o cizince, než o vlastence. Však také většina cizinců míří do kavárny v patře. Dole je poloprázdno – při obědě, živý klavírista s Ježkovými melodiemi přijde až večer a nemohu se ubránit dojmu, že je to dobře. Tlumená reprodukovaná hudba docela stylově podbarvuje předkrm tóny Mé vlasti, aby první jídlo provázela Alžbětinská serenáda. Dá se nerušeně mluvit. Číšníci jsou pozorní, tak nelíčeně milí, že zákazníkovi připadá, jestli nebyli importovaní ze zahraničí.Dobrý dojem je završen dobrým jídlem, které má výjimečné postavení: nejen dobře vypadá, ale i dobře chutná. Francouzský šéfkuchař sice už odešel, ale jeho nástupce Jan Horký se činí až až. Nevím, zda úprava jídla je záležitostí stylisty, v každém případě je estetický dojem nesmazatelný. Obavy, že krása převáží nad chutí jsou vzápětí rozptýleny.

Sestavíme-li si sami menu, naše platební karta utrpí povážlivé ztráty – nicméně do Národního divadla či Národní galerie také nechodíme každý den, investice za to stojí. Snad nás utěší, že tato restaurace pravidelně poskytuje služby českému prezidentovi, ale uspokojila i chutě papeže Benedikta XVI. či amerického prezidenta Obamy a dalších světových politiků.  Jsou tu k ochutnání „národní pokrmy“, ale i francouzská a světová kuchyně. Polední menu v baťovské ceně 499,- korun ale rodinný rozpočet nezruinuje, zážitek je i tak velkolepý. Je totiž sestavováno sezónně- chřestové či rebarborové orgie právě teď, v jarních měsících svědčí o tom, že vše je z čerstvých surovin a nápaditě zpracované.  Na přivítání krevetka, následovaná chřestovým rizotem s parmezánovou oplatkou italské kvality, dušená hovězí loupaná plec s křenovou omáčkou, minibrambory a listový špenát se šalotkou, uzavřeno dezertem – jahodové espuma, rebarborové želé a tvarohový parfait, spolu s vodou a kávou v ceně necelé pětistovky je příjemný ochutnávkový zážitek.

Je-li toto setrvalý stav, patří podnik k tomu nejlepšímu, co lze u nás nalézt.

[bgmp-map categories=“pubs“ width=“300″ height=“200″]