Domácí kobližky – trocha práce s výsledkem, který budou vaši hosté milovat.

Recept:

  • 50 dkg mouky hladké či polohrubé (nejlépe smíchat na půl)
  • 4 dkg cukru krupice
  • 4-5 dkg másla (rozpustit)
  • 4 žloutky
  • 3dkg droždí
  • 3 lžíce rumu (na odpuzení mastnoty při smažení)
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra

Vše řádně promíchat, přidat vzešlý kvásek, těsno necháme asi hodinu kynout. Pak vykrajujeme sklenicí kolečka, na která dáváme marmeládu, přikryjeme dalším vykrojeným kolečkem, omačkáme okraje a znovu sklenicí ořízneme, dáme půl hodiny kynout a pak smažíme v rozpáleném oleji. Nejprve pod pokličkou, při obrácení už odkryté. Možno cukrovat. Nejlepší jsou čerstvé. Náplně je tak na kávovou lžičku až dost, nejlepší rybízová a meruňková marmeláda.