Sen o klubu pro gentlemany

V létě 2016 objevil můj kmotřenec Pepé kousek od Nerudovky na Malé Straně nádherný prostor – bývalou vinárnu Ambix. Její dosavadní nájemce žil dlouhá léta ve Francii, prodával vína a výtečně rozuměl tvrdým alkoholům. Jeho ambicí kdysi bylo mít podnik s gurmetským jídelníčkem. Přes den ale moc turistů – gurmetů okolo nechodí a po desáté večer je Malá Strana vylidněná, a tak jeho ambice postupem doby vzaly za své. Stál o to, abychom svými nápady oživili Ambix.

Možnost pomoci vybudovat příjemné zázemí pro setkání gentlemanů ze všech oborů a zájmových okruhů, při kterých by se diskutovalo o aktuálních i neaktuálních tématech, navazovaly nové kontakty a samozřejmě servírovala dobrá vína a lahůdky z naší vlastní dílny, nám nedala spát.

A tak jsme si na podzim roku 2016 začali plnit společný sen.

Malostranští hostitelé

Každé úterý v 17 hodin se s Pepém na pár hodin proměníme ve služebníky dobrého pití.

V tiché uličce těsně nad americkým velvyslanectvím, v domě s přirozenou klimatizací a téměř renesančním malovaným stropem se u masivních dubových stolů a baru plného dobrého pití schází společnost všech profesí. Témata hovorů zůstávají natrvalo jen mezi hosty. Víno totiž občas vedle sebe i nositele velmi odlišných názorů, kteří náhle na pár hodin najdou společné téma.

Témata vinná i lidská

Jednou za měsíc hostům přichystáme tématickou ochutnávku. Vyzkoušeli jsme „Vína Rakousko-Uherské monarchie“, „Italská vína“ nebo „Vína, která pijeme my“. Hlavní hodnotou setkání jsou lidé, kteří na tato setkání přicházejí. Je to zajímavý průřez společností: od universitních hodnostářů, přes právníky, ekonomy a diplomaty po drobné živnostníky. Vedle sebe sedí sochař a farář, slavná znalkyně etikety a režisér – a všichni si mají co říct.

Máme plno

Zájem o malostranské ambixovské večery každým týdnem vzrůstá a nás to nesmírně těší. Máme plno. Servírují se kvalitní vína i malé klubové občerstvení. Všichni naprosto samozřejmě respektují pravidla a užívají si pohodovou společnost i dobré občerstvení. Rozcházejí se trochu neochotně, ale spokojeně až nad ránem, aby zvládli další pracovní den. Ujišťují se o termínech dalších setkání, aby je neminuli.

AMBIX je původu rudolfínského

V jednom z oken je destilační přístroj, který se používal někdy v době Rudolfa II. a který se odborně nazývá „ambix“. Vše tedy vypadá sdostatek vědecky, laboratorně, historicky a konec konců trochy alchymie je v každém procesu, na jehož konci stojí dobré drinky.

Co připravujeme?

S novým akademickým rokem bychom rádi vytvořili menší společnost, která by využila také možnost přijít jednou za měsíc na besedu s někým, kdo už získal proslulost. Budete-li sledovat stránky Ambixbaru, dočtete se koncem prázdnin, kdy se setkáme s výtvarníkem Jiřím Davidem nad uměleckou tvorbou současnosti, s paní Eliškou Coolidge Haškovou nad otázkou, jak radit americkým prezidentům, s režisérem Jiřím Strachem nad tématem o pohádkách i detektivkách,  s egyptologem Miroslavem Bártou nad tématem zda naše  civilizace projde velkou proměnou, s Danou Drábovou nad tématem atomových výbuchů, s prorektorem UK a profesorem Janem Roytem nad ikonografickými kuriozitami, jako je otisk pozadí svatého Vojtěcha a s řadou dalších osobností. Při dobré debatě bude vždy podáváno dobré víno, které vyberou naši hosté sami.

Zajděte na kus řeči a dobré víno.

Ambix je pro veřejnost otevřen každé úterý a čtvrtek od 17 hodin.
Sami zde býváme v úterý, náš kolega – znalec cognaců, whisky a rumů, obyčejně přichází ve čtvrtek.
Po předchozí domluvě jsme schopni vytvořit kdykoli večer zázemí pro vaše setkání.

Tematické úterky jednou v měsíci jsou určené jen pro zvané hosty, ostatní úterky přijmeme rádi každého, kdo se bude chtít ke společnosti připojit.