Bochánky z maniokového škrobu jsou vhodné pro bezlepkovou dietu, přitom jsou dobré. Pepé dorazil z měsíčního pobytu v Brazílii nadšen nejen pro brazilské hovězí, ale i pro bochánky z manioku. Tapioka, yuka či kasava – to všechno jsou jiné názvy pro hlízy manioku, také prý patří mezi „sladké brambory“. Netušil jsem, že je to nejen dobré, ale dobré i pro ty, kdo nemohou lepek v běžných těstovinách. Manioková mouka, on je to vlastně škrob, se užívá k zahušťování pokrmů v jihoamerické, africké či polynéské kuchyni. Prý tahle rostlinka živí dnes půl miliardy lidí. Dá se pohodlně koupit i u nás a lze z mouky jednoduše udělat brazilské bochánky. Na internetu je návod s olejem a vajíčky, ale přímo na sáčku s moukou je recept daleko jednodušší.

400 g škrobu – sůl- 320 g strouhaného sýra a 320 ml smetany na vaření.

Tedy na sůl v návodu zapomněli, dodal jsem ji tam. Sýr musí být tvrdý, v podstatě jakýkoliv druh. Jediné úskalí je ve chvíli, kdy máte dělat ze všech ingrediencí těsto o velikosti golfového míčku. Nechodím na golf, tak jsem koule udělal menší. Těsto se dá zamrazit, doplnit příchutěmi- olivami, pepřem apod. V návodu je doba pečení 15 minut, ale je třeba delší, než se koule nafouknou a zezlátnou. Nebezpečí spočívá ve chvíli, kdy těsto vypadá jako posyp na koláč a vy byste rádi dolili trochu smetany. Nedělejte to, budete mít maniokové placky. Je třeba trpělivost a hníst a hníst do konzistence tvrdé plastelíny. Pak se koule při pečení chovají disciplinovaně a neroztečou se. Horké i studené, k snídani, vínu či jen tak – vždy dobré.