Vožením sov do Athén či nošením dříví do lesa by bylo uvádět léčebné či gastronomické výhody olivového oleje. Dnes už je v našich obchodech olejů tolik, že člověk trochu váhá s jeho výběrem. Základním rozlišením je „extra vergine“, tedy „zvláště panenský“, což neznamená nic jiného, než že byl z oliv vylisován za studena a je skutečně prvotřídní. Oleje jsou dováženy ze Španělska, Itálie, Řecka či Kréty, Francie a vůbec všech zemí, kde se olivám daří. Co asi už víme méně, že je na dvě desítky základních olivových odrůd, podle toho pak oleje chutnají a že se vlastně pořádají i degustace, podobně jako je tomu u vína.

Olej Pogni je vyráběn ve stejnojmenném vinařství- mimochodem vína z něj najdete na www.winelink.cz, – a to z odrůd Frantoio, Correggiolo, Moraiolo, Leccino a Pendolino. Moraiolo pochází přímo z Toskány a rozšířila se po celé Itálii, olej chutná po ovoci, lehce nahořkle a pikantně. Frantoio má „olivovou“ chuť, není agresivní, ani hořká, je smaragdově zelená, Leccino je zlatožlutá s mandlovou vůní a Pendolino se pěstuje kolem Florencie a pomáhá při opylování, má harmonizující účinek a přidává se do směsí, aby zmírnila, nebo naopak zvýšila vlastnosti ostatních odrůd. Je pochopitelné, že olej se vyrábí z ručně trhaných oliv z asi 1500 stromů blízko vinohradů, je drobně filtrován.

Možná neuškodí trochu poučení – za stvoření olivovníku prý může bohyně Athéna, která se hádala s Poseidonem, kdo má vládnout nad Atikou. Nechala zemi zplodit olivovník a Zeus rozhodl, že bohyně vyhrála. V antickém Římě byla dokonce olivová burza, křesťanství pak olivovou ratolest má za symbol míru a také olej užívá při liturgii.

Do Toskánska se olej dovážel z jižnějších částí Itálie, zvláště Medicejští začali podporovat vysazování olivovníků a tak se od 16. století toskánský olej naopak vyváží do dalších zemí. Je hustý, harmonický, lehce nahořklý s vůní ovoce. Rozhodně si při jeho užívání člověk připomene svou letní dovolenou, zvláště naučí-li se namáčet před jídlem pečivo v oleji a jíst jako příjemný povzbuzovač chutí na další chody.