Konec léta přináší možnosti využití lecjakého ovoce – meruněk, broskví, blum a podobně. Zkusil jsem srovnat dva letní ovocné koláče – jeden je s kypřicím práškem, druhý s klasickými čerstvými kvasnicemi.

Koláč I.- s kypřicím práškem:

150 g cukru krupice

150 g másla

250 g polohrubé mouky

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

1 lžíce citronové šťávy

5 vajec

kilo broskví, meruněk apod.

Na drobenku: 75 g moučkového cukru

1 balíček vanilkového cukru

10 dkg másla

150 g hrubé mouky

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem a rozpuštěné máslo, pak citronovou šťávu, dáme na vymazaný plech, poklademe ovocem a zasypeme drobenkou, pečeme 30 min. při 175 stupních.


Koláč II. – kynutý s tvarohem

80 g másla

60 g cukru krupice

300 g hladké mouky

1, 5 dc mléka

vanilkový cukr

1 vejce

2 g kvasnic

Na náplň: tvaroh, vanilkový cukr, event. moučkový cukr dle chuti, ovoce, možno zasypat drobenkou, pečeme 35 min při 200 stupních (viz obrázek)


Srovnání a úskalí: co do času, strávíte při přípravě zhruba stejný čas, podobně jako při pečení. Při koláči z prášku je nebezpeční, že při nižší teplotě než 180 stupňů a při kratším pečení je prášek znát, to ví každá kuchařka – tedy raději vyšší teplotu a koláč shora přikrýt jak začne červenat pečicím papírem. V kynutém koláči dělá divy tvaroh, je lepší spíš sušší, těsto kyne asi hodinu a to je časová nevýhoda, když spěcháte udělat něco pro přicházející návštěvu. Ale osobně vyhrává u mne koláč kynutý s tvarohem. Kupodivu bych normálně použil polohrubou mouku, ale předepsaná hladká je výborná.