Jedna z nejúžasnějších toskánských polévek.

Ingredience na polévku:

  • vepřová kolena horní (v balení jsou 2 kusy cca za 50 korun)
  • bílá cibule
  • černý pepř
  • sůl
  • bobkový list
  • hřebíček
  • mrkev, celer, petržel

Ingredience na knedlíčky:

  • vejce
  • strouhanka
  • máslo

Jedna z nejúžasnějších toskánských polévek. Vepřová kolena v hrnci zalijeme studenou vodou, nesolíme, přidáme kořenovou zeleninu, bílou cibuli, do které jsme vetkli 4 hřebíčky, 5 zrnek černého pepře a přivedeme do varu. Sebereme pěnu a necháme na probublávání tj. něco málo přes 100 stupňů vařit nejméně 3 hodiny. Nepanikaříme, že se voda svařila na dvě třetiny či polovinu, jen tak budeme mít vývar opravdu báječný. Důležité: nikde nepoužívat dolní vepřová kolena, ale vždy horní. Solíme až po uvaření a slití.

Vývar slijeme, z obou kolem vyloupeme libové maso, dáme do mixéru, přidáme dvě tři kolečka uvařeného celeru, mrkve a petržele, dosolíme, přidáme vejce a asi na kávovou lžičku másla. Rozmixujeme, zahustíme strouhankou do měkkého těsta, ze kterého budeme tvarovat knedlíčky. Při tvarování si namáčíme ruce ve vodě, knedlíčky děláme o něco větší, než na kávovou lžičku, dáme do vroucí osolené vody a cca 3 minuty vaříme.

Polévka fantasticky voní, vývar je dost silný na vzkříšení po zimní cestě od vlaku, díky knedlíčkům využijeme skoro vše.