Betlém v češtině znamená „dům chleba“. V Betlémské ulici však nesídlí pekárna, ale vinný bar Red Pif, který se letos právem probojoval do první desítky. Nabízí především sortiment nefiltrovaných vín z Francie, prý je to asi jedno procento běžné produkce tamních vín. Italové jim říkají „pravdivá“ vína, protože nemají žádnými operacemi oříznuté své výšky a hloubky.Návštěvníkovi velmi znalý someliér nabídne takové víno, jaké host popíše. Neváhá otevřít klidně i pět lahví, abyste se dopracovali přesně k tomu, co potřebujete a žádáte. Tyto ochutnávky nejsou započteny v ceně. Je pochopitelné, že při takovém přístupu dosáhnete skutečně toho vína,které stojí na vrcholu pyramidy vašich chutí, ale ve stejné kategorii z logických důvodů už budete mít jen dvě tři srovnatelná vína. Každý si ovšem přijde na své. Ve vinárničce se stěnami oškrábanými, jako by se majitelé právě chystali malovat, a vybavené moderními uměleckými artefakty (hlava Jana Švankmajera a Alfreda Hitchcocka) ale hostům nabídnou více, než pití či přátelské posezení.

Za pochvalu stojí kuchyně, která co čtrnáct dní nabízí i vegetariánské menu, běžně však čtyři předkrmy, podobný počet hlavních jídel či zákusků. Vytvářeny jsou z naprosto čerstvých potravin, takže jídelníček je obměňován prakticky každý den. Najdeme na něm ovšem i stálice v podobně černého kohouta z Francie, který nikdy nezklame. Také charlerois stejky jsou napřesno a ve skvělé formě. Není-li na jídelníčku něco, co bylo včera a našli jste to na internetových stránkách a těšili se, nezoufejte. Pan kuchař dokáže divy a dostanete i to, co jste si usmysleli, pokud to jen trochu jde. Chce-li návštěvník ochutnat opravdu neopakovatelný dezert, doporučuji žemlovku. Ano, zní to děsivě při vzpomínce na školní jídelnu, ale mezi ní a tou z Red Pifu je rozdíl jako mezi tanečnicí u tyče a tanečnicí baletu Národního divadla.

Moderně zařízený jednoduchý interiér se zaplní vždy večer do posledního místečka, více soukromí zde nalezne návštěvník přes den. Obsluha je pozorná, neobtěžuje, ale je neustále po ruce. Pokud by bylo lze najít nějakou slabinku, jedinkrát jsem narazil na ne docela šťastnou úpravu jater, byla to však spíš vina výchozí suroviny. Těžko říci,jestli k minusům patří i to, že vybíráte to nej nej víno, aniž byste vlastně znali jeho cenu. Je pak vynikající, ale tři skleničky na závěrečném účtu mohou udělat značnou trhlinu do rodinného rozpočtu.