Mladší bratr brunella
Na náš trh se dostává Rosso di Montalcino od jednoho z deseti nejlepších producentů brunella – Baricciho. Samotné brunello di Montalcino patří se svým DOCG k nejprestižnějším italským vínům vůbec. Ocenění dostalo hned po jiném toskánském červeném – Vinu Nobile di Montepulciano. Brunello, podobně jako Vino nobile je vlastně klonem sangiovese.
Své první brunello jsem dostal a pil asi před dvaceti lety s návodem, že je mu „teprve 18 let“ a klidně ještě deset let může zrát. Popravdě řečeno, dost jsem o tom uvažoval, ale pak jsme usoudili, že by se mohlo stát, že by v patřičné zralosti za deset let nezbývalo možná nic jiného, než mi je lít trychtýřem do dominikánské hrobky a tak jsme ho otevřeli. Nevšední zážitek, konec konců i s vědomím, že propíjíme měsíční plat římského řidiče autobusu. Snad i vzhledem k těmto vysokým cenám postupem let došlo k tomu, že brunello je vyskladňováno dřív, aby si je mohl koupit téměř každý a nemusel platit horentní sumy za skutečně zralé a vyvážené víno. Množství tříslovin se totiž opravdu může léty zharmonizovat do báječné vůně a chuti.

Možná pro toto mladé barollo jsem nenalezl příliš porozumění při ochutnávkách, které pravidelně provádíme při svých návštěvách Montalcina. Vždycky se tam jedeme přesvědčit, že ani při této návštěvě nás žádné brunello neosloví a že zase pojedeme domů bez jediné lahve. Navíc i ochutnávání zralejšího brunella je finančně riskantní operací. Náš kamarád Pavel po jedné takové průřezové ochutnávce z enomaticu vyběhl z enotéky v Montalcinu s výkřikem: „Za dvacet minut jsem propil padesát euro a vůbec nejsem opilý!“

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProč tolik řečí o brunellu? Má totiž finančně méně náročnějšího mladšího bratra- rosso di Montalcino.  Je světlejší, lehčí, třísloviny v něm jsou sympatické i ve velmi mladé variantě a dá se pít okamžitě s klidným svědomím, že piji víno, u kterého je poměr cena/výkon v kýžené rovnováze. Znalci vína rozhodně po otevření lahve nebudou okouzleni vůní, víno je na první ochutnání velice suché, méně výrazné. Je třeba dát mu čas a konzumovat ho společně s šunkami a sýry, těstovinami. Hodinu po otevření je bezpečně v nejlepší formě: ovocitá vůně je provázena rozvinutými tříslovinami a zázračně se rozvine sladkost a lahodnost vína. Je příjemné, až líbivé.  Ve winelinku a ve Flavours na Vinohradech se objeví co nevidět, doufám, že někdo ze čtenářů se tam objeví také.