Autorka Miroslava Kuntzmannová. Vydáno vlastním nákladem. 1.vyd. 2015. 207 str.

Obrovský ohlas kuchařky S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána se stal výzvou pro autorku, která měla nepochybně v zásobě další řadu osvědčených receptů z kuchyně našich babiček a prababiček. Kniha je věnována tradiční české kuchyni, o jejíž obnovu a vzkříšení jde nejen autorce knihy. Uvedeny jsou nejen některé recepty slavné Magdaleny Dobromily Rettigové, ale i rodinné recepty paní Kuntzmannové a recepty řady čtenářek jejích kuchařek.

Výpravné grafické zpracování je přidanou hodnotou, recepty jsou srozumitelné, přehledné a doprovodné obrázky nápadité. Škoda jen, že se nikde neobjevil obsah knihy, kde recepty jsou řazeny do souvislostí, např. Slavnosti a svátky, Pole, louky, remízky, Les, Na tom našem dvoře apod. Dochází tak k trochu nepřehlednému prolínání receptů a proto by bylo hezké obětovat jednu stranu na tento obsah. Cestu čtenáři pak má usnadnit rejstřík a seznam jídel. Rejstřík je řazen opět věcně, tedy polévky, přílohy, zvěřina, moučníky atd., ale žel – chybička se vloudí- a tak například beleše v moučnících ani ve vánočním pečivu ani v různém nenajdeme, zatímco v seznamu jídel jsou.

Určitě je ale nutné kladně zhodnotit oprášení názvosloví receptů, které člověk zná už jen z literatury. Vedle běžné zemlbáby je tu pumpernikl, švábka, vošouch, rozhuda, pučálka, lepiduša, maškrta, košutka a další krajové i rozšířenější názvy, nad kterými zaplesá srdce nejen milovníka gastronomie, ale i znalce českého jazyka.
Věřím, že i tuto knihu potká osud prvního dílu a bude opakovaně vydávána k velké radosti čtenářů.