Když jsme poprvé navštívili španělskou Salamanku, na hlavní ulici nás do nosu udeřila vůně, pronikající přes dva centimetry silné sklo z obchodu, pod jehož stropem visely hrozny šunek. Prudce jsme zatoužili jednu nožičku zakoupit a odvézt ji domů. Tehdy se totiž taková noha dala u nás opatřit jen s vypětím všech sil. Jde o šunku z bílých vepřů, sušenou jen na horském vzduchu. OLYMPUS DIGITAL CAMERAPři tomto procesu mohou ztratit až polovinu své váhy, nabudou však fantastické chuti. Nejsou plné žádných chemických dochucovadel, ani obarvovány. Chcete-li něco opravdu zdravotně nezávadného, pak je to právě tahle šunka. Jamón (čti chamon) serrano je už docela běžně dostupná i u nás, především nakrájená na plátky a zavakuována. Ano, to je určitě výhoda, protože málokdo má doma stroj na řezání, který vytvoří plátky jemné jak průklepový papír. K zakoupeným šunkám bývají dodávány nejen stojany na upevnění, ale především zvláštní pružné nože, kterými i bez stroje nařežeme šunku na mikroplátky. Tolik šedá teorie. V praxi to bývá jiné. Nebudu zacházet do podrobností a vyprávět příběh našeho přítele Pavla, který si také domů koupil tuto šunku a když se vrátil v noci z vinárny, dostal chuť na něco opravdu dobrého na noc. Ráno se probudil v zakrvácených peřinách, protože si nožem skalpoval část ruky. Doporučuji proto pověřit vždy některého schopného hosta, aby se řezání ujal. U nás to většinou dělá jeden z nejmladších a nejschopnějších generálů naší armády.

Za královnu sušených šunek však Španělé pokládají jamón ibérico de Bellota. Ta se suší z masa vepřů černoštětinatých, kteří se živí žaludy a volně pobíhají v pohoří Aracena a Estremaduře.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Duby, korkovníky a aromatické rostliny, kterými se vepříci živí, dodávají masu zcela speciální vůni a chuť. Mimochodem právě „bellota“ znamená žalud. Před porážkou jsou vepříci dokrmováni tak, že jejich váha díky přibývajícímu tuku naroste o třetinu, tuk pak pronikne do masa a to je na řezu mramorované. Pro vegetariány dodávám, že právě polovina tohoto tuku je tvořena tuky nenasycenými, které jinak lze najít v extra panenském olivovém oleji. Tedy tato šunka strávníkům rozhodně tepny neucpe.  

(o nejlepší italské sušené šunce ze San Daniele, tyrolském špeku uzeném ve studeném kouři a jejich použití v receptech třeba zase někdy příště, abych příliš nedráždil chuťové buňky čtenářů)