Světový den tapas – 16.6. 2016 – jsem strávil v restauraci Monarch,kde vaří španělský šéfkuchař.

Co jsme ochutnali?

1. toust s orestovanou paprikou a ančovičkami z kantabrijského moře – docela se dalo, ančovičky byly pikantní

2. sardelky na zapečené zelenině a kořením ochuceném chlebíčku – to už bylo lepší, pěkný rozjezd

3. křupavý kornoutek plněný pastou z uzeného masa a krémem z avokáda – vždycky jsem myslel, že avokádo je mdlé a nic mi neříká, ale tady bylo skvěle kořeněné, druhé nejlepší tapas večera

4. pomazánka z lilku s žampionovými hoblinkami a uzeným úhořem- výtečné

5. bramborová tortilla s majonézou z choriza – inspirativní, tedy ta majonéza, madridskou tortillu s cibulí dělám běžné

6. malý hamburger s býčí oháňkou – absolutní špička, kdybych se nestyděl, jeden bych ukradl k domácímu předvedení, báječné maso

7. kapsa plněná jelítkem a krémem z jablek- příjemné osvěžení

8. nadýchaný koblížek z tresky- treska je hezká, ale přece jen, tak určitě do první poloviny tapas patří

9. špízek z masa z iberského vepříka s hořčičným octem – velmi pikantní, pro mne až trochu příliš výrazné

10. vaječný žloutek připravený při nízké teplotě, slaninka a bramborová pěna – dobré na uklidnění chutí

11. špízek s chobotnicí po galicijsku – kdo má rád chobotnice, ale musí se umět připravit, nemůže zaváhat

12. prudce osmažené kousky ryb s ananasovým chutney- hm

13. černé nudle s ali oli – mám alergii na česnek

14. fíky a švestky v červeném víně s jogurtovou pěnou posypané pistáciovým práškem – trochu překombinované, stačily by fíky a švestky ve víně

15. katalánský krém dochucený pomerančem- slušné

 

Výtečná prezentace i na obrazovce, souhra chutí, příjemná společnost pana velvyslance, který je úplně v pohodě, přestože je markýz a přestože jeho otec byl premiérem Španělského království. Nemluvím ani o pitelné víně, což na takových akcí, žel, nebývá samozřejmostí.