VINO

VINO   Útlý sborník, na kterém se zub času nepodepsal, nese vročení 1930 a v tiráži sdělení, že „K poctě vína pro svoje přátele a příznivce vydala tuto knihu firma Jos.Oppelta synovec v Praze. Vyšla k Vánocům 1930 v úpravě Adolfa Hoffmeistera a byla neprodejná.  ...

Ungelt je holt Ungelt

Hned za Týnským chrámem vstoupíme malou uličkou ze Staroměstského náměstí do ohraničeného Týnského dvora, tzv. Ungeltu. Termín pochází ze staré němčiny, v podstatě to byla celnice pro cizí obchodníky, kteří se zde museli se svým zbožím shromáždit a nechat je proclít....

Ribollita

  Nejdřív trochu povídání: jestli to všechno uvaříte a sníte, jak doporučují recepty – za 50 minut či hodinu, sníte jen zeleninový vývar. Skutečná ribollita, dle italského názvu je „ohřívaná“ polévka. Je to s ní podobné, jako s naším gulášem, musí se odležet, aby se...

Generál v kostele, padre v hospodě

  Cestování s panem generálem probíhalo tentokrát v dobré pohodě. Až na jediné odpoledne, kdy trochu mrzoutil a jeho řeč se stávala stále úsečnější….Přisuzovali jsme to litru zakysaného podmáslí, které s sebou vezl a které možná požil. Ukázalo se, že problém byl...

L´APPARITA

Obdivovatelé merlotu by mělo zaujmout toskánské IGT víno L´Apparita. Obklíčené hektary chianti patři k největším vínům Itálie. Na 90 ha vinic z celkové výměry 250 ha v blízkosti Sieny je Castello di Ama. Majitelka má štěstí - krom životního parntera Marco Pallanti v...

Brioche á téte

Brioche á téte   Receptů na francouzské briošky je tolik, co bývalých francouzských kolonií. Ale věřme že tento je ten skutečně pravý a patří k francouzskému kulturnímu bohatství podobně jako sýry, cognac, bílé krávy, černé lanýže a víno.   Na potření před pečením: 30...

Grand Cru v Lodecké ulici v Praze

Návštěva této restaurace ve mně znovu vyvolala úvahu,jak není snadné potěšit milovníka dobrého jídla jen jídlem. Jméno šéfkuchaře Jana Punčocháře je už samo o sobě zárukou, že jídlo bude zajímavé. Má nápady, umí pracovat s různými kombinacemi chutí, o svých výtvorech...

Zvěřina, zvěřina, zvěřina – a trochu Alp v Čechách

Před několika lety jsme ochutnali na Kladské, což je za Mariánskými lázněmi, něco z umění Vlasty Reitmajera, který tam vaří v malém penziónku. Trochu mi to připomíná autory píšící o francouzských restauracích, kde žroutům stojí za to vážit desítky kilometrů dlouhou...

Konec války a generál Patton

V podvečer tu a tam zabloudí do Ambixu cizinec, obdivující krásy malostranské. Tržbu nepřinese bůhvíjakou, ale někdy nám je odměnou příběh. Tuhle do lokálu suverénně nakráčeli dva roztomile vypadající staroušci, navzájem se podpírající. A hned anglicky spustili na...

Atomové prase

Měsíc prosinec, kdysi zvaný prasinec, připomíná, že zima je obdobím zabíjaček. Doba hojnosti, vykrmování, abychom přestáli kruté zimní měsíce se dnes změnila v dobu, kdy si člověk může dopřát luxusu vlastní domácí zabíjačky. Pominu předpisy Evropské unie o výslužkách,...

Ztracený (toskánský) ráj

Letošní cestovní zprávu z Toskánska (2017) jsem se rozhodl nazvat podle díla Johna Miltona, jednoho z největších anglických básníků nejen 17. století, „Ztracený ráj“. Vůbec tím nechci ani naznačit, že by ten můj text mohl svou poezií Miltonovi konkurovat, spíš uvažuji...

KUŇAMAN – máslový koláč z Bretaně

Ondřej Vanke, takto bailli Českého velkopřevorství Vojenského a špitálního řádu svatého Lazara, mne pošťouchl onehdá ve vinárně k prozkoumání úžasné pochoutky z Bretaně. Prý by ještě jednou v životě chtěl něco takového ochutnat - a horoval pro moučník, jehož základem...

Klasická anglická kamenina Spode, design Blue Italian

Spode V roce 1784 Josiah Spode vylepšil výrobu podglazurového modrého tisku na kameninu z ručně rytých měděných talířů – vývoj, který zajistil Spode nesmrtelnou pověst. Ale udělal toho mnohem více! V roce 1784 Josiah Spode vylepšil výrobu podglazurového modrého tisku....

Tapas test v pražské restauraci Monarch

Světový den tapas - 16.6. 2016 - jsem strávil v restauraci Monarch,kde vaří španělský šéfkuchař. Co jsme ochutnali? 1. toust s orestovanou paprikou a ančovičkami z kantabrijského moře - docela se dalo, ančovičky byly pikantní 2. sardelky na zapečené zelenině a kořením...

Kašmírová kráva

Anglie a Skotsko jsou fakt divné země: všichni tam jezdí v protisměru a dalo jim to dost práce, než pochopili náš kontinentální přístup. Se svými chybami se ovšem vyrovnávají s klidným anglickým humorem, srdečným přístupem a schopností zuřit, aniž by to vnějškově...

Piju, tedy jsem

"Piju, tedy jsem" - kniha známého konzervativního anglického filozofa Rogera Scrutona, s podtitulem Filosofův průvodce vínem a Škola opilosti aneb Stručná historie kultivovaného požitku jsou nepochybně knihami, které by neměly chybět ve výbavě milovníků dobrých...

Ovocný koláč kynutý a z prášku

Konec léta přináší možnosti využití lecjakého ovoce - meruněk, broskví, blum a podobně. Zkusil jsem srovnat dva letní ovocné koláče - jeden je s kypřicím práškem, druhý s klasickými čerstvými kvasnicemi. Koláč I.- s kypřicím práškem: 150 g cukru krupice 150 g másla...

Il ciaccino

Nebývale chutná varianta pizzy z oblasti Sieny je il ciaccino. S prvním jsme se setkali v podobě placky potřené bešamelem a pastou z černých lanýžů, nahoře ještě salámy a prosciuto v naší tradiční stravovně Il forcillo v Sinalunze. Jak předkrm to nemá chybu, jen si...

Kolik stojí požehnání aneb Božská komedie u řezníka

Když mi před několika lety Pepé věnoval „za nejkrásnější dovolenou v Itálii“ knihu paní Mayesové „Pod toskánským sluncem“, vzal jsem ji jako milou připomínku první a patrně poslední nádherné dovolené provoněné černými lanýži, stáčeným vínem a pecorinem z Pienzy. Pak...

S trochou nostalgie 2 aneb ta naše kuchyně česká

Autorka Miroslava Kuntzmannová. Vydáno vlastním nákladem. 1.vyd. 2015. 207 str. Obrovský ohlas kuchařky S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána se stal výzvou pro autorku, která měla nepochybně v zásobě další řadu osvědčených receptů z kuchyně...