Podle posledních statistik stoupla spotřeba sýrů v naší zemi neuvěřitelně, téměř na celoevropský unijní průměr, tj. na 17 kilogramů na osobu ročně. Za sebou jsme nechali Británii, Španělsko či Skandinávii, na vedoucí Řeky ovšem nemáme. Ti snědí 30- 31 kilo sýrů ročně na obyvatele.

Stále více se objevují tzv. sýrotéky a to dokonce i dvě v každém okresním městě. Lidé totiž chtějí ty sýry, které ochutnali při zahraničních pobytech. Možná proto se u nás prodává 51 % sýrů dovezených ze zahraničích.  Především se u nás však kupují sýry s oky, to je pro mnoho lidí záruka „skutečného sýra“, či sýry holandského typu. Do těchto povzbudivých informací patří ovšem i kapka jedu: z oněch 17 kilogramů roční spotřeby tvoří tavené sýry 2 kilogramy, což není v žádné zemi na světě. Úspěch sýrové dobré produkce lze demonstrovat na společnosti Orrero, která má u nás otevřeno už 11 prodejen La Formaggeria Gran Moravia. Nedávno byla otevřena i v centru samé Prahy, na Václavském náměstí jedna z nich. Krom sýrů lze dostat i italské speciality, zavařené houby, nejrůznější uzeniny, chlebové placky a podobně. Popravdě řečeno, zrovna tam sýry nekupuji, ale stavuji se tam pro máslo z mléka. Podobně jako vajíčka od slepic totiž chutná docela jinak,než běžně kupované. Zkuste to. A to už vůbec nemluvím o italském máslu ze smetany, které sice stojí hříšné peníze, ale jako laskomina na doma pečené rohlíky je nezastupitelné. Ale nemíním dělat propagaci Gran Moravii.

Sýry mám rád a zkouším nové a nové typy. To lze dnes docela snadno, protože ve většině slušných prodejen vám dají nejdřív ochutnat, takže nemusíte kupovat drahého zajíce v pytli. Zkušenost, a to velmi smutnou, na kterou chci upozornit, jsem udělal v menších prodejnách, kde jsem nakoupil už osvědčené značky italských sýrů bez ochutnávky. Třikrát jsme je museli vyhodit, protože byly zkažené. Bojím se, že v malých prodejnách, byť jsou u supermarketů v areálu velkých nákupních středisek, není zkrátka takový obrat, aby sýry byly stále čerstvé. Samozřejmě, že existují i malinké prodejny, kde obsluhují nadšenci, kteří své sýry nenechají nikdy ležet ladem, i kdyby je měli sníst sami. Ale radím větší speciální prodejny typu italské tržnice na Smíchově, nebo zkrátka ostražitě ochutnávat ze všeho, co míníte nakoupit. Velké sýry v malých prodejnách jsou zkrátka finančním rizikem.