Na Velký pátek končí čtyřicetidenní období velkého půstu před Velikonocemi, který začíná na Popeleční středu. Ta je, spolu s Velkým pátkem, dnem přísného půstu. Člověk by se měl jen jednou za den najíst do sytosti, měl by dodržet půst od masa. Neplatí to pochopitelně pro děti, nemocné, či starší osoby.

Tradičně nejsou studenokrevní živočichové, tedy například ryby, považováni za maso, proto se v postní dny mohli s klidem jíst. Ostatně takhle vyhynuli v 17. století v Jižních Čechách bobři, protože mniši jednoho kláštera, kteří se příliš nevyznali v zoologii, považovali bobra za vodního živočicha a tak posledního snědli právě v době postní před třemi sty lety. Bobři jsou dnes chránění, musíme se tedy pustit na Velký pátek do přípravy pokrmů opravdu postních. Protože Zelený čtvrtek připomíná, že bychom měli upéct a jíst tzv. jidášky mazané medem, na Velký pátek v rodině s krupičnou kaší asi moc radosti nevzbudíme. Lepší je nabídnout rybu. Je jen otázka, zda úprava, s níž vás chci seznámit, není příliš dobrá a nevzbuzuje nepatřičné potěšení a požitky. A kdyby, tak zkrátka udělejte nějaký ten dobrý skutek navíc, nebo si odepřete oblíbené televizní zprávy a je to.

Co k velkopátečnímu obědu potřebujeme? Dva druhy ryby, nejlépe bílou a červenou, tedy např. candáta a lososa. Pak ještě římské zelí a římský kmín, český potravinový provázek, sůl, pepř, kousek másla a kapku oleje (olivového). Rozebereme římské zelí a listy rozprostřeme na kuchyňský vál, tak 6-8 listů stačí, aby se jejich okraje překrývaly. Tam, kde mají listy tuhý konec, nemilosrdně jej naklepeme paličkou na maso, ale s citem, aby se list nerozpadl. Na list dáme kousky či plátky bílého rybího masa, osolíme, opepříme a poprášíme mletým či drceným římským kmínem. Dáme vrstvu červeného rybího masa a okořeníme taktéž. Pak listy srolujeme do dlouhé rolády a převážeme potravinovým provázkem co dva tři centimetry. Rozpálíme na pánvi máslo se zakápnutým olejem, aby se tak nepřepalovalo, protože jsme lenošní ho přepustit, jak to dělala babička, rolku rozřežeme vždy mezi úvazkem provázku uprostřed, takže je provázek a vlevo i vpravo tak centimetr rolky. Opečeme tři minutky po jedné straně, tři po druhé a podáváme s chlebem. Jste-li katolíci a chcete si přece jen odepřít požitky, viz výše – dobrý skutek, nebo tzv. půst újmy od něčeho, co vás jinak těší.

A co víno, ptáte se. Jistě, bílé či růžové. A co půst? „Víno půst neláme“ je stará zásada církevních otců. Takže dobrou chuť.