Vůbec nejsem příznivcem vín z Bordeaux. Ne že by tam nebyla velká vína (za velké ceny), ale zkrátka právě tento typ mi nesedí. Včera jsem ovšem musel alespoň částečně poopravit své přesvědčení. Dostal jsem k ochutnání od Davida Kuchaře ve Flavours víno z Clos Louie v Castillonu.  Je to prý v poměrně neznámé oblasti, česky bychom řekli v jakémsi „Zapadákově“. Možná právě to umožnilo,že tamní vinohrady nezničila fyloxéra. Víno je totiž z vinohradu vysázeného ještě před jejím celoevropským útokem, kolem roku 1850. Když se člověk podívá na obrázky, docela věří tomu, že keře jsou tak silné, že připomínají sloní nohy. Jsou tam odrůdy Carmenere, Malec, Cabernet a Merlot a prý i Petit Verdot.

Vinohrad zdědil roku 2002 Pascal Douteau, první víno s názvem Clos Louie vyrobil roku 2003. Jako u každé staré vinice, je úroda velmi malá, okolo 21 hektolitrů na hektar, asi polovina normálního výnosu. Výsledkem je víno silné, lahodné, koncentrované. Každoročně se jej vyrobí jen 3 000 lahví. Přesto se i u nás dá sehnat za docela příznivou cenu. Já ochutnával ročník 2007, který nebyl v této oblasti nic moc, zajímalo by mne, jak asi musí být výborné víno z těch správných ročníků.

Přes tuto drobnou vadu, která se projevuje pochopitelně i v nižší ceně, to je víno báječné.  Kdybych ho prodával, nepochybně bych vymyslel heslo: „Zralé víno ke zralému muži.“  Jsem sice o sto let mladší, než zmíněné vinice,  ale tohle víno mi sedlo.